Hotell Björken vinner miljötävlan
Partena Cater arrangerade tillsammans med en av sina leverantörer
Servera en miljötävling under fyra månader med elva
punkter. Med en formel omformades detta till ett nyckeltal.
De olika mätpunkterna var: Antal leveranstillfällen, Inköp
totalt, Inköp ekologiska livsmedel, Inköp livsmedel, Sålda
måltider, Källsorterat papper, Metall totalt, Metall återvunnet,
Glas totalt, Glas återvunnet och Avfall osorterat.
Cirka 15 Restauranger/Enheter var med under dom fyra månaderna
som tävlingen pågick.
Vann gjorde Hotell Björken i Umeå som är ett patienthotell
och ligger i anslutning till Regionsjukhuset.
Det fungerar i princip som ett vanlig hotell och är faktiskt Sveriges
största norr om Stockholm berättar hotellchefen Gun Wallin.
Hotell Björken är även Umeås enda KRAV-auktoriserade
Restaurang, och är också Miljödiplomerade av kommunen.
- Vi har också en miljöansvarig som heter Birgit Nilsson.
Det är väldigt viktigt i allt omställningsarbete att
ha med eldsjälar.
- Hela personalen är aktiv och flertalet har också genomgått
miljöutbildning.
Restaurangen serverar Kravmat en gång i veckan. Tyvärr är
det fortfarande problem med utbud, det blir lätt enahanda och med
prisnivån säger Gun Wallin.
- Under november månad har vi satt ett högre pris på
Kravrätten för att se om det finns ett genuint miljöintresse
eller om det kanske är som så att folk tidigare bara valt
kravrätten för att det var den rätten som de tyckte verkade
godast den dagen.
- Priset bestod av att enheten får 10.000:- och att 10 000:- går
till ett lokalt miljöprojekt. I detta fall blev det Jaktfalksprojektet
berättar Partena Caters miljöansvarige Karim Allevret.
|