Kärnkraftverket Oskarshamn 3

Kärnkraftverket Oskarshamn 3 uppgraderar säkerheten för 830 miljoner

Uniper “Livstidsinvestering i Oskarshamn 3 är positivt för svensk elförsörjning”

Styrelsen i OKG med Uniper som majoritetsägare, har idag beslutat att investera 865 Mkr på en säkerhetsuppgradering av kärnreaktorn Oskarshamn 3 (O3). Därmed skapas förutsättningar att leverera el efter 2020 då säkerhetssystemet ska vara installerat.

– Vi tror på Sverige och vi uppskattar den långsiktighet som energiöverenskommelsen bidragit till. Nu förväntar jag mig också att regeringen levererar det som överenskommits när det gäller kärnavfallsfondens möjligheter till en god tillväxt och utveckling, utan att det ska villkoras med orimligt höga årsavgifter, säger Uniper Sveriges VD Johan Svenningsson.

OKG:s styrelse fattade i fredags beslutet att investera i oberoende härdkylning, ett säkerhetssystem som måste vara installerat innan utgången av 2020 enligt ett krav från Strålsäkerhetsmyndigheten. Beräknad kostnad för säkerhetssystemet och underliggande stödsystem ligger på 865 Mkr.

Kärnkraft står idag för 35-40 procent av Sveriges elproduktion, och är viktig för leveranssäkerheten, elkvaliteten och de låga CO2-utsläppen i det svenska elsystemet. Oskarshamn 3 är Sveriges största anläggning för elproduktion.

Reaktorn levererar årligen över tio terrawattimmar, vilket motsvarar 7-8 procent av landets totala årsproduktion. Beslutet framtidssäkrar O3 för många års drift framöver.

– Investeringen har blivit möjlig tack vare ett mycket framgångsrikt arbete med att effektivisera verksamheten på OKG, säger Johan Svenningsson, som poängterar att investeringsbeslutet inte var helt självklart.

– Nej, vi har fortsatt ett osäkert marknadsläge för svensk elproduktion, med långsiktigt låga elmarknadspriser som riskerar att cementeras med den föreslagna förlängningen av elcertifikatsystemet. Det skapar redan idag lönsamhetsproblem för alla energislag i Sverige – inte bara kärnkraften, menar Johan Svenningsson.

Trots det osäkra marknadsläget, har Uniper en tilltro till svensk energipolitik och de långsiktiga visioner som skapats genom energiöverenskommelsen förra året.

– Det finns en majoritet i riksdagen som inser kärnkraftens betydelse för svensk välfärd, industri och klimat, och som insett vikten av att återstående sex reaktorer får mer neutrala finansiella förutsättningar att kunna drivas in på 2040-talet. Det visar inte minst Energiöverenskommelsen som resulterat i att kärnkraftsskatten tas bort, menar Johan Svenningsson.

– Det är också positivt att Kärnavfallsfonden ges en möjlighet till god tillväxt och utveckling genom förlängd inbetalningstid från 40 till 50 år och genom möjligheten att placera fondmedel i aktier. Men det kan inte vara förenligt med Energiöverenskommelsens intentioner att regelverket ska villkoras med en orimligt hög årsavgift, avslutar Johan Svenningsson.

FAKTA

Oberoende härdkylning är ett kompletterande kylsystem med en oberoende kraftkälla som pumpar in vatten och kyler kärnbränslet. Systemet aktiveras om ordinarie elförsörjning skulle bli utslagen och ordinarie kylsystem inte skulle fungera.

Kopplat till EU:s stresstester av kärnkraftverken inom unionen, fick Strålsäkerhetsmyndigheten i uppdrag av regeringen att sammanställa säkerhetsläget vid de svenska kärnkraftverken. Bedömningen är att svenska kärnkraftverk står sig mycket väl säkerhetsmässigt, men att säkerheten kan förbättras ytterligare genom installation av oberoende härdkylning.

Oskarshamn 3 är en kokvattenreaktor som kopplades på elnätet den 3 mars 1985 och hade då en installerad effekt 1050 MW (megawatt).

Under 2009 genomfördes ett omfattande moderniseringsprojekt med bland annat en säkerhetsuppgradering och en effekthöjning till 1450 MW som gör O3 till en av världens största kokvattenreaktorer.

Med genomförd installation av oberoende härdkylning, har reaktorn förutsättningar för 60 års drift och kan då vara i operativ drift till 2045.

Oskarshamn 1 och 2 är inte längre i operativ drift. Vid en extra bolagsstämma den 14 oktober 2015 togs beslutet att stänga O1 och O2 i förtid, detta som en direkt följd av låga elmarknadspriser och en hög beskattning.

O2 togs ur drift redan 2013 för ett omfattande moderniseringsprojekt, där det sista steget skulle ha genomförts 2015. Reaktorn återstartades dock aldrig. Nu pågår planering och förberedelser för att påbörja den storskaliga nedmonteringen och rivningen omkring år 2020.

O1 är Sveriges första kommersiella kärnkraftverk av typen lättvattenreaktor som togs i drift 1971. Reaktorn togs ur drift den 17 juni 2017 och hade då levererat cirka 110 000 000 megawattimmar el. Nu har arbetet påbörjats med att transportera allt använt kärnbränsle från anläggningen till det centrala mellanlagret, vilket planeras vara klart till årsskiftet 2018–2019.

Datacenter – ny verksamhet på OKG:s skyddsområde. När nu de två äldsta reaktorerna på OKG har tagits ur operativ drift för gott, ser OKG och ägarbolaget Uniper möjligheter för att öppna upp för andra verksamheter inom anläggningens skyddsområde – för att just ta tillvara på den infrastruktur och den mycket höga säkerhetsnivå som finns tillgänglig på kärnkraftverken.

Behovet av datacenters med avancerad IT-infrastruktur ökar för varje år. På kärnkraftverken finns den infrastruktur som behövs för en säker och stabil verksamhet – tillgång till stabil elförsörjning med reservkraft, kylning, fysisk säkerhet, fibernätverk och informationssäkerhet.

Uniper har nyligen tecknat en avsiktsförklaring med nätverksoperatören BRS Networks om att etablera datacenter inom kärnkraftverket OKG:s skyddsområde. Första kunderna kan kopplas in under 2018.

Uniper 

Uniper är en global energikoncern och ett globalt varumärke. Svenska bolag inom Uniper är huvudsakligen registrerade med Sydkraft som del av firmanamnet. Verksamheten grundar sig på E.ONs tidigare storskaliga elproduktion. . I Sverige är Uniper en stor elproducent för svensk basindustri, med produktionsanläggningar runt om i landet för klimateffektiv vattenkraft och kärnkraft samt naturgaseldad kraftvärme och reservkraft.

Artikeln är publicerad 2017-08-19 på mediaportalen novator.se och är redigerad av Lennart Ljungblom utifrån ett pressmeddelande från Uniper. Novator.se är sedan 1995 ledande på Energi och Miljö med ett särskilt fokus på Nordisk Bioenergi.