– Vi har kunskapen. Vi har tekniken. Vi har råvarupotentialen. Vi kan, om vi vill, klara alla svenska transportbehov med biodrivmedel. Det säger Gustav Melin, vid i Svebio, Svenska Bioenergiföreningen, inför International Advanced Biofuels Conference, som Svebio anordnar i Göteborg denna vecka.
– Redan idag är 19 procent av alla drivmedel som används på de svenska vägarna biodrivmedel. En fjärdedel av all diesel är förnybar. Det finns mycket stora volymer biomassa i de svenska skogarna och stor potential i det svenska jordbruket som inte tas tillvara idag. Vi har stora kunskaper i den svenska industrin, både kring produktion av biodrivmedel och kring fordon som kan drivas med biodrivmedel. Det handlar om avancerade klimatlösningar, där Sverige är världsledande.
– Förnybara bränslen är det i särklass billigaste sättet att ställa om till en klimatvänlig transportsektor. För tillfället är det något dyrare än att köra på fossila bränslen med den skillnaden att hela merkostnaden skapar nya jobb på svensk landsbygd och nya skatteintäkter.
– Med avancerade biodrivmedel avser vi alla biodrivmedel som minskar utsläppen av växthusgaser med mer än 70 procent. Detta oberoende av var råvaran kommer från eller vilken teknik som används. Det avgörande är att få bästa klimatnytta till lägsta kostnad, säger Gustav Melin.
Vid ABC-konferensen i Göteborg kommer några av världens ledande experter på avancerade biodrivmedel att medverka. Med talare från 14 länder och delegater från 21 länder är ABC-konferensen en ledande global mötesplats för den nya tekniken kring produktion av biodrivmedel. Råvaran kan komma från jordbruk, skogsbruk, vattenbruk och olika avfallsströmmar. Många olika tekniker kan användas för att framställa drivmedlen, som förgasning, pyrolys, fermentering och katalytiska processer. Under konferensen redovisas resultat från drift av anläggningar runtom i världen.
Ett pass ägnas åt att vederlägga vanliga myter kring biodrivmedel, som att det skulle råda brist på biomassa i världen.
ABC-konferensen handlar om avancerade lösningar både för landsvägstrafik, flyg och marina transporter.
I anslutning till konferensen anordnas studiebesök på GoBiGas i Göteborg (förgasning av biomassa till biometan), Preem och St1 raffinaderier i Göteborg (produktion av biodiesel och bioetanol), Perstorp i Stenungsund (produktion av biodiesel), Södra Cell Värö (massabruk med stor energiproduktion), Volvo (fordon för biodrivmedel) och ScandiNAOS (metanol/etanol för fartygsdrift). Sverige är världsledande både när det gäller forskning och praktisk ut veckling av den nya tekniken, både när det gäller produktion av bränslen och fordon.
Artikeln är publicerad 2017-05-17 på mediaportalen novator.se och är baserad på ett pressmeddelande samt redigerad av Lennart Ljungblom . Novator.se är ledande på Energi och Miljö med ett särskilt fokus på Nordisk Bioenergi. På nätet sedan 1995.