Halmeldning
Carl Banér fullföljer sin fars stora intresse
av att skapa en lantbruksverksamhet som verkar i samklang med
naturen.
Nu har man satsat på en halmeldningsutrustning från
Linka med effekt att klara huvuddelen av sädestorken samt
i övrigt svara för bostads- och lokalvärme i
gårdshus, bostäder och slottet.
Fideikommisset
Sjö fideikommiss, vars huvudsäte är invid Örsundsbro
norr om Mälaren består av 2.500 hektar mark varav
1.480 hektar åker. Det är uppdelat i två enheter
770 hektar åker vid Sjö samt därtill gårdar
i Tierp 10 mil nordost.
En väsentlig orsak är att det går en klimatgräns
mellan Sjö och Tierp. Därmed kan man trots de korta
avstånden dubblera maskinanvändningen.
Fideikommisset har också 940 ha produktiv skogsmark och
53.000 värphönsplatser.
En mer ovanlig del är att man också bedriver åkerirörelse
med två egna lastbilar.
Kretsloppsanpassning
Oro för olje- och elpriser gjorde att man tog beslutet
om halmeldning.
Den väsentligaste drivande kraften är dock att man
anser att verksamheten skall kretsloppsanpassas.
Om inte lantbrukarna klarar detta, vem skall då klara
av det frågar Carl Piper. Han följer med oro diskussionerna
om energiskatter. Han tycker att gårdens satsning är
en del i färden mot det hållbara samhället.
- Bioenergin skall därför självklart vara skattebefriad,
framhåller Carl Banér med eftertryck.
CO2 neutral
I Danmark är det är ett starkt argument att halmeldning
är en koldioxid neutral verksamhet, berättar Erling
Jacobsen, vd på Linka Maskinfabrik.
- Utsläppen till atmosfären blir ju identiska om man
låter halmen vara kvar på marken eller eller om
man eldar upp den i en panna. Skillnaden är att man då
också tar tillvara energiinnehållet. Återför
man askan till där man hämtade halmen så, har
man inte heller påverkat markens mineralinnehåll.
Riven halm och spanmåls tork
Man valde systemet med riven halmeldning istället för
den på senare tid allt vanligare helbalseldningen.
Orsaken är att det kräver mindre skötsel, är
lättare att reglera och har hög verkningsgrad. Eldningen
i pannan fungerar ungefär som oljeldning.
Spannmålstorken tar 25 ton i timmen och har två
värmebatterier på 600 kW vardera. Halmpannans effekt
på 800 kW är i det minsta laget, men en oljepanna
går in och kapar topparna. Den är seriekopplad med
halmpannan.
700 ton halm![](41,3.jpeg)
Ingen rök syns i skorstenen endast ett lätt värmedaller.
Ungefär 200 kubikmeter olja skall årligen ersätts
av cirka 700 ton halm. I full effekt drar pannan 300 kg halm
i timmen.
Det går åt ungefär 3,5 kg halm per liter olja.
Lager och rivare
All halm lagras upp i halmladan som också rymmer rivaren
och inmatningen. All hantering sker med lastmaskin under tak.
Ungefär 15 fyrkantsbalar (Hestonbalar) kan placeras på
det 18 meter långa inmatningsbandet till rivaren.
Inmatningen styrs med data- program. Kärvar det så
backas balen några centimeter och så körs den
in på nytt. Allt helt automatiskt förstås.
Värme till gården
1000 meter kulvert finns nedgrävd. Förser också
verkstad, personalrum och diverse andra utrymmen med värme
inklusive huvudbyggnaden Sjö herrgård.
Fler bostadshus avses att anslutas. En kall vinterdag är
effetkuttaget 2-300 kW.
Man har funderat på andra tänkbara verksamheter som
skulle kunna ta tillvara tillgänglig vintereffekt, t ex
fiskodling åluppfödning, eller japanska räkor.
Total investeringbudget är 4 miljoner kronor, inklusive
kulvertar och den nya halmladan. Allt är ännu inte
färdigt och man har så långt investerat 3,4
miljoner kronor.
Payofftiden är beräknad till 15 år. Lönsamheten
beror förstås på halmkvalitet och konkurrerande
energislags kostnader.
Torken
Torken är luftburen så pannans varmvatten värmeväxlas.
Att det är ordentlig kraft i torken märker man när
man står framför luftintaget som är stort som
en ladugårdsdörr.
Torken har tre stora sugande radialfläktar, med en kapacitet
av 20 - 30.000 kubikmeter luft i timmen.
Brandriskerna då
Tidigare var det problem med bränder i Danmark. Därför
har de danska försäkringsbolagen har gått samman
och upprättat en ordentlig kravlista på konstruktion
och placering av rivare och inmatning, något som visat
sig få stor effekt på säkerhetern.
Rivaren är av långsamgående typ. Det medför
att det inte blir någon gnistbildning, vilket var ett
av gårdagens problem.
Dessutom sugs halmen ut från rivaren, tidigare var det
vanligt med övertrycksystem, blåsssytem. Skulle trots
allt en gnista bildas nu så far den nu iväg ut och
slocknar. Likaså medför systemet att det blir dammfritt
kring rivaren.
I botten på rivaren finns en utmatningsskruv.
Tre system
SA, Statens Anläggningsprovningar kräver tre olika
brandsäkerhetssystem, berättar Johan Sjöberg
från Svenska Neuro som säljer Linkas system i Sverige.
- Vi har en sprinkler, en sluss och så ligger det i datasystemet
att det bryter om det händer något.
Lång erfarenhet
Erling Jacobsen, vd på leverantören Linka berättar
att halmeldning startade i Danmark för cirka 22 år
sedan.
- Vi har producerat automatiska halmeldningsanläggningar
i 20 år. Nu har vi 1000 anläggningar i funktion i
Danmark och 30 stycken i Sverige. I Skurup har vi ytterligare
en anläggning på 4,5 MW under leverans.
Kort halm
Bra halm skall vara kort. Är stråna för långa
rekommenderar han ett varv till i tröskan.
- Vi fortsätter att jobbba hårt med verkningsgrader
och förbränningskvalitét, berättar Jacobsen.
För att få bra verkningsgrad är det viktigt
att halmen är torr. Fuktig halm kan eldas, men ger ett
betydligt sämre ekonomiskt utbyte.
Installationen i Sjö med halmrivare, brännare och
panna är ganska typisk. Linka kan leverera anläggningar
från 70 kW till 10 MW. Vanligaste storlekar ligger mellan
100 och 400 kW.
Systemet
Den rivna halmen sugs till pannrummet som kan ligga ända
upp till 80 meter ifrån lagret med rivaren.
Inkommande halm avskiljs i en cyklon och halmen kommer via en
slussmatare till stokerns inmatningsskruv.
I framkant av pannans förbräningskammare finns en
cylindrisk vatten- och luftkyld förbränningshärd
som förhindrar slaggbildning.
Förbräningsluft tillförs sidorna och ovanifrån
för att skapa den optimala situaionen. Pannan är av
Danstoker, typ LIN-KA H en cylindrisk kanalrökrörspanna
konstruerad för halmeldning. Den är i helsvetsat gastätt
utförande avsedd för såväl öppet som
slutet system.
Pannans fyra tuber sotas automatiskt med tryckluft. Rökgaserna
passerar ett filter.
Flygaskan faller ned och mixas ihop med bottenaskan och tas
ut i en container på utsidan. Oljepannan som är dockad
i serie med halmpannan går automatiskt igång om
värmen inte räcker. Den är av fabrikat Vissman.
PLC
Styrning och övervakning av anläggningens panna såväl
som rivare sköts via en PLC. Signaler kommer från
en rad kontrollpunkter och man styr sedan rivaren, stokern och
halmmängden efter dessa signaler. Systemet kan kompletteras
med en syrgasmätare för att ytterligare optimera förbränningen.
Halmen balas på våren
Håkan Lennartsson som är gårdens inspektor
berättar att halmen kostar 20 - 22 öre per kg. En
entreprenör sköter pressningen till balar på
fältet. Halmbalningen sker på våren. En vinter
under snön förbättrar faktiskt halmens bränsle
egenskaper .
Värdet av halmen som jordförbättring beror på
jordens kvalitet. På Sjö har halmmängderna varit
ett problem, berättar Håkan Lennartsson. Jorden har
inte orkat bryta ned den. Askan däremot från förbränningen
avser vi att återföra till åkrarna.
Text: Lennart Ljungblom
Bild: Jeanette Fogelmark
BIOENERGISFÄREN
| FAKTA | DIALOGEN
| BESTÄLL | ARKIV
Novator
Media, Torsgatan 12, 111 23 Stockholm
Tel: 08-441 70 90, Fax: 08-441 70 89, E-post: info@novator.se
|