Modern
vedförbränning
Välkommen
till Bioenergi villaspecial. Under de senaste två åren
har vi i Bioenergi successivt byggt upp en fast del som behandlar
Bioenergi för småhus. 1999 går vi vidare och
låter den delen också spridas i en större upplaga
till bransch och allmänhet. Här i Bioenergi 6-98 ger
vi en föraning på vad som väntar - håll
till godo.
Det
är skillnad på modern vedeldning och traditionell
vedeldning.
Jag har tidigare visat på de miljö- och verkningsgradsmässiga
skillnaderna mellan modern teknik och den gamla tekniken. I
detta fall skall jag försöka förklara vad det
är som gör att skillnaden blir så stor och samtidigt
beskriva fördelarna med den moderna tekniken. Trots att
blålågetekniken har funnits sedan mitten på
1980-talet är det många som inte förstår
hur tekniken egentligen fungerar. För att förstå
skillnaden måste man gå tillbaka till elementär
förbränningslära. Vad är det egentligen
som händer när man eldar ved?
Så brinner det
Det är egentligen inte ett vedträ i sig själv
som brinner. Utan det är i huvudsak de brännbara gaser
som veden avger som är brännbara. Man kan utgå
ifrån att ungefär 90 procent av vedens energiinnehåll
avgår i form av gas.
Det är endast 10 procent som bildar glöd. Förbränningstekniskt
är det stora skillnader mellan glöd- och gasförbränning.
Glödförbränning
En glödförbränning är en renodlad kolförbränning,
där enstaka kolatomer, via koloxid (CO), förbränns
till koldioxid (CO2). Värmen avges i huvudsak via strålningsvärme
från glödbädden till omgivande kallare ytor.
En strålning kan aldrig passera runt ett hörn,
vilket innebär att en pannas konvektionsytor blir mindre
viktiga.
Om man kunde konstruera en panna med renodlad glödförbränning
så skulle konvektions-partierna kunna reduceras avsevärt.
Kokspannor
Den första generationen vedpannor var egentligen konstruerade
för kokseldning. Koks bildas när man hettar upp stenkol
och tar tillvara på de flyktiga gaserna i form av stadsgas.
Det som blir kvar är fortfarande ett brännbart- men
gasfattigt fastbränsle- koks. Koks var under 30- och 40-talet
ett relativt billigt bränsle eftersom koks var en restprodukt
från en omfattande stadsgasproduktion.
Värmepannor konstruerades för kokseldning- och man
angav till och med en pannans storlek i m2 eldyta istället
för i effekt. Detta därför att det är eldstadens
yta som kan träffas av glödbäddens strålningsvärme
som avgör hur mycket energi som pannans vattenmantling
kan tillgodogörs sig. En storleksbedömning som sedan
har hängt med ända fram till våra dagar.
För glödförbränning och strålningsvärme
är överförbränningsprincip att föredra.
Kokspannorna har därför alltid överförbränning,
och relativt korta rökgasvägar. Eftersom de flyktiga
kolvätena redan har avgått från bränslet
är det i huvudsak en ren kolförbränning som sker.
Ur miljösynpunkt är det nästan omöjligt
att bilda oförbrända kolväten i form av PAH i
en-
renodlad glödförbränning. De utsläpp av
oförbränt som kan uppstå är i huvudsak
CO, som är både osynlig och luktfri.
Krigsåren
Under krigsåren med problem att få hem importerat
kol, började så dessa pannor att i en allt större
omfattning att eldas med ved.
I och med övergången från koks till vedbränsle
uppdagades brister i pannans konstruktion. Eftersom veden, till
skillnad från koks, är ett gasrikt bränsle så
kom dessa första vedeldade pannorna avsedda för glödförbränning
att fungera mycket dåligt.
Men eftersom marknaden efterfrågade bra vedpannor så
började man snart utveckla pannor som var bättre lämpade
för gasförbränning.
40-talet med bra teknik
Redan under slutet av 1940-talet konstruerades de första
renodlade vedpannorna, till exempel Storebro-pannan, Aquator
med flera, som byggdes med underförbränning och hade
en gasförbränningskammare för att bättre
kunna hantera brinnande vedgaser som snabbt transporterades
bort från eldstaden.
Det finns exempel på vedeldningsteknik från tidigt
1950-tal som faktiskt skulle kunna mäta sig med dagens
moderna teknik. Ved-agaspisen är ett sådant exempel.
Efter kriget kom oljeeldningen snabbt att ta över
uppvärmningen. Den utveckling av vedeldningsteknik som
hade startat kom snabbt i skymundan och erfarenheterna glömdes
bort.
Gasförbränning
En gasförbränning innebär en mycket mer komplicerad
förbränningsteknik. Den pyrolysgas som bildas vid
förgasningen är inte en enda gas, utan består
av en blandning av kanske uppemot ett hundratal olika ämnen/gaser.
Där varje ämne har sina specifika förbränningstekniska
egenheter.
Vid förbränningen bildas sedan andra nya ämnen
som skapas med utgångspunkt från bl.a. tillgången
på luft, temperatur och turbulens. Vissa ämnen är
lättflyktiga och finns bara med under en liten tid av förbränningen,
sedan har de tagit slut, andra ämnen finns
med under hela eldningscykeln. Det är därför
omöjligt att på förhand exakt kunna avgöra
vilka ämnen som kommer att finnas med i gasförbränningen.
Temperaturens betydelse
För att åtminstone skapa teoretiska förutsättningar
att uppnå fullständig förbränning behövs
därför en förbränningstemperatur som överstiger
antändningstemperaturen för de svårast antändbara
gaserna. Vid förbränning av kolväteföreningar
ligger den temperaturen på ungefär 850 °C. För
de tunga kolvätena (PAH) ligger många av ämnena
på temperaturer runt 800 °C. Det betyder att flamman
måste tillåtas komma upp i minst 850 °C om man
skall uppnå goda resultat ur miljösynpunkt. Lättflyktiga
kolväten (VOC) har i de flesta fall antändningstemperaturer
som ligger runt 5600 °C och borde därför
förbränningstekniskt inte utgöra några
större problem vid förbränningen.
Temperatur
En hög temperatur påskyndar även förbränningsreaktionerna
i tiden. Det betyder att fler gaser hinner förbrännas
på en kortare tid- det vill säga att effekten ökar.
I princip betyder detta sammantaget att man borde sträva
efter att uppnå en så hög förbränningstemperatur
som möjligt. Ju högre temperatur desto mer marginal
till den nivå då man äventyrar förbränningsresultatet.
Men det finns också en övre temperaturgräns
som man måste beakta. Vid temperaturer runt 1 050-1 100
°C antänds det luftburna kvävet och bildar oönskade
kväveoxider (NOx). Det betyder att en ideal förbränningstemperatur
bör ligga stabilt på 900-1 000 °C för att
nå optimala prestanda.
Påverkan av förbränningsresultatet
I normalfallet brinner en vedlåga med en vitaktig och
klar, lysande flamma. Det är brinnande kolpartiklar som
ger flamman dess lyskraft. Det är dessa kolpartiklar som
också bildar sot om man kyler ner flamman. En rödaktig
flamma har alltså glödande kolpartiklar och är
kallare än en vit flamma.
En vedflamma består alltså av ett antal pyrolysgaser
som i en kedja av förbränningsreaktioner bildar nya
ämnen som i sin tur förbränns till nya ämnen
och så vidare. I slutändan skall alla kolatomer ha
bildat koldioxid (CO2) och alla väteatomer bildat vattenånga
(H2O) om förbränningen varit fullständig.
Denna kedjereaktion kan lätt bilda olika ämnen som
i sin tur bildar andra ämnen, och principen förutsätter
en relativt sett lång tid med bibehållen hög
temperatur. Något som i sin tur lätt kan gynna bildandet
av oönskade kväveoxider.
Turbulens och vatten
Genom att via en extrem turbulens och tillgång till vattenånga
kan dock förbränningprincipen radikalt förändras.
Från att brinna med en klart lysande vit låga kan
man få flamman att brinna med en helt genomsynlig blåaktig
flamma - så kallad blålågeteknik. Lågan
består inte längre av kolpartiklar utan av mer lättflyktiga
kolväteföreningar, så kallade aldehyder. Aldehyder
förbränns direkt till koldioxid och vattenånga
utan att gå omvägen via en kolpartikel.
Man har erhållit en helt sotfri flamma.
Sot eller inte
Skillnaden mellan en kolförbränning och en aldehydförbränning
skulle enklast kunna liknas med skillnaden mellan vedeldning
och gasolförbränning.
Om man kokar exempelvis kaffe över en öppen eld kommer
kol (sot) via nedkylningen att kondenseras på kaffepannan.
Om samma kaffepanna placeras på en gasollåga kan
kaffet däremot kokas utan att sot fäller ut.
Recirkulation
Tekniken har varit känd inom oljeeldningen sedan slutet
av 1960-talet. Genom att återcirkulera förbränningsgaser
in i flamman utnyttjas vattenångan (som bland annat bildats
vid förbränningen) som en slags kracker
till att slå sönder de långa och tunga kolvätekedjorna
till kortare molekyler. Istället för en lång
molekyl som förbränns på traditionellt sätt
får man flera kortare bitar som samtidigt kan förbrännas.
Resultatet blir dels ett snabbare förbränningsförlopp,
vilket minskar bildandet av kväveoxider, och dels en förbränning
av mer lättflyktiga ämnen som i sin tur antänds
vid lägre temperaturer och som är för korta
för att bilda en lång rad oönskade ämnen.
Blålågepannor
Omkring 1985-86 kom de första vedpannorna med blålågeteknik.
Det var bland andra italienska Unical och danska HS Tarm. De
utnyttjade en fläkt för att skapa extrem turbulens
och en specialkonstruerad brännkammare för förbränna
gaserna. I och med att vatten finns med i bränslet och
att vattenånga bildas vid förbränningen hade
nu förutsättningar skapats för renodlad blålågeteknik
och en mer sotfri förbränning.
På köpet fick man stabilare prestanda och minskade
utsläpp av oförbrända tyngre kolväten. Fläktpannetekniken
blev därför snabbt den helt marknadsdominerande vedeldningstekniken
över hela Europa.
Förlåtande teknik
Blålågetekniken innebar radikalt förbättrade
förutsättningar att elda ved under mer kontrollerade
former. Man blev mindre känslig för vedkvalitet, yttre
förhållanden som drag, väderlek etcetera. Produkterna
blev mer förlåtande för eldarens misstag.
Under slutet av 1980-talet började man titta på utsläpp
av lättflyktiga kolväten (VOC). Dessa kolväten
är gasformiga och kondenserar inte till sot och tjära.
Det innebär att de inte funnits med i de miljökrav
som ställts på eldningsutrustning. VOC är -
förutom hälsoeffekter - oxidantbildande och bildar
tillsammans med solljus marknära ozon, som i sin tur skadar
växande grödor.
Minskar utsläpp
Blålågetekniken reducerade utsläppen av tunga
kolväten (PAH) med uppemot 99 procent jämfört
med äldre traditionell teknik. Reduktionen av lätta
kolväten (VOC) blev i samma pannor dock bara
cirka 70 procent. Något som snabbt uppmärksammades
och ledde till diskussioner om nya miljökrav.
Förbränningstekniskt är det vid första anblicken
märkligt att förbränningen av tunga kolväten
är bättre än för de lättare ämnena.
De tyngre kolvätena behöver ju en högre förbränningstemperatur
än de lättare.
Orsaken till detta förhållande står att finna
i att man med blålågetekniken skapade en sotfri
flamma där man prioriterade en kort uppehållstid
för att inte gynna kväveoxidbildningen. Brännkammaren
blev helt enkelt för liten och/eller uppehållstiden
alltför kort för att flamman skulle hinna förbänna
alla kolväten. Och eftersom de lättflyktiga kolvätena
inte kan kondensera till sot så visste man helt enkelt
inte om att det fanns oförbrännt kvar efter flamman.
Anledningen till att dessa ämnen inte förbränns
är att gasblandningen efter flamman är alltför
mager för en fortsatt förbränning.
En effektiv slutförbränning av de lätta kolvätena
förutsätter därför hjälp av en längre
uppehållstid i en flamma för att kunna slutförbrännas.
Recir-kulerande blålågeteknik
Först ut på plan med recirkulerande blålågeteknik
var italienska Mescoli. Man konstruerande en blålågepanna
med ett trycksatt förbränningsutrymme. Förbänningskoppen
konstruerades av värmetåligt stål och förstorades
så att uppehållstiden för gasförbränningen
ökade. För att trycksätta och hålla kvar
flamman i förbränningszonen ordnades en liten kant
på utloppet.
Härmed skapades ett övertryck i brännkammaren.
Ett övertryck som inte får fortplanta sig till vedeldstaden
då det där annars lät skulle kunna orsaka rökgaspuffar.
För att undvika detta perforerades brännarkoppen med
hundratals små hål som tolererar ett visst övertryck
men sedan börjar släppa ut gasen genom hålen.
För att inte öka bildandet av kväveoxider vattenmantlas
utrymmet runt brännkammaren och strålningsvärme
kan avgå från stålkoppen till vattenmantlingen.
Därmed sänks flammans temperatur och kväveoxidbilningen
kan hållas tillbaka trots en längre uppehållstid.
Denna pannkonstruktion kom sedan att stå modell för
ett stort antal vedpannor på marknaden. Idag finns i Sverige
ett 10-tal modeller som man kan härleda till modern recirkulerande
blålågeteknik.
Installation och handhavande
Trots att dagens vedpannor har mycket bra prestanda och är
lätta att hantera är det ingen garanti för att
eldaren skall uppnå dessa bra prestanda. Självklart
är en modern panna svårare att misslyckas med, men
det är ändå så att det är installationen
och eldarens handhavande som till slut avgör det slutgiltiga
resultatet.
Är ackumulatortanken underdimensionerad eller felaktigt
inkopplad hjälper det inte att pannans prestanda är
bra. Är eldaren okunnig och ointresserad av hur anläggningen
fungerar som kommer resultatet att bli därefter. Det betyder
att vedeldning även med modern teknik kan orsaka störningar
och klagomål från grannar och andra kringboende.
Om vedeldningen på sikt skall kunna bli helt accepterat
som tätortsbränsle måste antingen vedeldarens
kunskaper öka eller så måste vi få utrustning
som själv känner av och kan kompensera för eldarens
misstag. Kanske är lösningen en kombination av båda
delar.
Vedkörkort
Det kan vara dags att införa någon form av vedeldarexamen
där eldaren får dokumentera och bevisa att han har
de grundläggande kunskaper som behövs innan han får
tillstånd att installera sin vedeldning. Ett upplägg
liknande det system som jägarna har i sin jägarexamen.
Kontrollerad förbränning
På utrustningssidan har vi börjat få vedpannor
som via en lambdazond känner av hur rökgaserna ser
ut, och som med utgångspunkt från dessa värden
sedan går in och justerar primär- och sekundärluften
så att bästa förbränningsresultat bibehålls
oavsett vedkvalitet, upphängning etcetera.
Vi har fått de första vedpannorna som tar befälet
över eldaren och automatiskt ser till att man eldar på
bästa tänkbara sätt.
Idag finns runt om i Europa ett 10-tal pannor med lambdazondsstyrning.
Åtminstone tre av dessa finns på den svenska marknaden.
Men tekniken är dyr och konsumenterna vill knappast investera
15-20 000 kr extra i en vedpanna för att få högsta
möjliga verkningsgrad och miljöprestanda så
länge vedpriset ofta bara består i en egen arbetsinsats.
Slutsats
Jag har med detta försökt att visa att dagens vedeldningsteknik
har förutsättningar att fungera bra även i tätbebyggda
områden. Det är viktigt att konstatera att det är
mycket stor skillnad mellan den traditionella tekniken och den
teknik som erbjuds i dag. Och jag har försökt att
visa att det är minst lika viktigt att vi ställer
krav på eldarens kunskaper som på utrustningstillverkaren.
Med rätt handhavande i modern teknik är jag övertygad
om att även den traditionella vedeldningen har en positiv
framtid. Vedeldningen är en stor resurs i omställningen
till ett långsiktigt och uthålligt energisystem.
Bengt- Erik Löfgren, Äfab
BIOENERGISFÄREN
| FAKTA | DIALOGEN
| BESTÄLL | ARKIV
Novator
Media, Torsgatan 12, 111 23 Stockholm
Tel: 08-441 70 90, Fax: 08-441 70 89, E-post: info@novator.se
|