Bioenergisfären/ Fakta/ Order/ ArkivNaturskyddsföreningens kriterier för miljömärkt el El från träbränsle blir Bra MiljövalNaturskyddsföreningen har utarbetat kriterier för sin miljömärkning av elektrisk energi. Förny- bara energikällor kan få miljömärkning. På det sättet kommer marknadskrafterna att styra elproduktionen i en inriktning mot en bättre kretsloppsanpassning.
Det nu föreslagna systemet utgör en grovsållning av olika produktionsmetoder för elström.
Befintlig vattenkraft godkänns
Kärnkraft och fossila bränslen hamnade omedelbart utanför våra kriterier. Vattenkraft från befintliga kraftverk kommer att godkännas, men vi tillåter inga nya dammar. Ingreppen i naturen blir för omfattande.
Möjligt utvinna torv
Samtidigt medger SNF att det är möjligt att utvinna torv på ett sätt som det hållbara samhället tillåter om mängden torv som skördas är mindre än tillväxten.
Torvhantering medför ingen ökning av växthuseffekten Om skog planteras efter avslutad torvskörd medför den snabba tillväxten att koldioxid kommer att bindas i marken. Mossarna läcker naturligt bildad metangas som påskyndar växthuseffekten Metantillförseln upphör när torv skördas.
Olycklig tidpunkt
SNFs tanke att utesluta torven ur biobränslegruppen är överraskande. Den kommer olyckligt vid en tidpunkt då torvbruket och naturvården nått långt i att klargöra sina positioner i samförstånd, kommenterar Reidar Pettersson, Svenska Torvproducenföreningen.
Kunden kan välja
Avregleringen av elmarknaden innebär att konsumenterna får en möjlighet att själva välja en miljövänlig elström. Kunden kan följaktligen ringa till det kommunala energiverket och begära att få miljömärkt el.
Penningsströmmar-na styr
Det viktiga är att penningströmmarna går till den som levererar ström av rätt sort. I ledningen kommer vi inte att kunna skilja den ena elektronen från den andra, men det är inte heller viktigt, menade Tomas Kåberger, ledamot i SNFs styrelse.
Grovsållning
SNF betecknar de nu införda kraven som en grovsållning. Om fem år skall en omprövning ske. Då kommer krav på hur skogsbränslet produceras att vägas in. Av Börje Åhgren |