Bioenergisfären Tidksriften Bioenergi Bioenrgisfären Hem ARTIKEL I TIDSKRIFTEN BIOENERGI NR 3/96

45 000 ton per år från Sydveds pelletfabrik i Forsnäs

Nu går Sydved En-ergieveransers pelletfabrik i Forsnäs, som startade i november 1995, för högtryck berättar Stefan Davidsson som är platschef. Bioenergi har besökt anläggningen.

Fabriken ligger verkligen väl till inne i de stora skogarna men ändå nära till marknaderna i mellansverige. Mindre än 10 mil till Jönköping, Norrköping och Linköping och inom den radien ytterligare tiotalet städer.
Mitt i råvaran
Med en investering på 40 miljoner kronor har man byggt om det tidigare sågverket till en ul-tramodern pelletfabrik utrustad med tork och två pressar.
­ Det finns plats för ytterligare en press berättar Stefan Davidsson som är platschef.
Idag baseras hela tillverkningen på spån men om priset på spån stiger så kan man snabbt ställa om till vanlig grot.
­ Vi får komplettera med en förmalningskvarn men det är i princip allt.
Ute på den stora asfalterade planen ligger olika bränslehögar under bar himmel.
­ Det gör inget eftersom spånet redan är blött säger Staffan. Spånet hämtas med en frontlastare som när vi var på plats kördes av Henrik Boberg som är en av fem skiftgående processoperatörer. De sköter hela produktionen med bränsleinmatning till barkpannan som ger energin och till pelletprocessen. De svarar på larm och går in och ställer om styrparametrarna om så är lämpligt.
­ Viktigt är att känna på pelleten berättar Henrik. Den skall kännas fast men lite lätt kladdig efter pressen, innan den går in i kylaren berättar Henrik.
Förutom dessa fem personer arbetar i två skift en reparatör och en person som är ansvarig för rå-varumottagningen samt platschefen Stefan. Totalt alltså tio personer.
Energin
Energin till tillverkningen tar man från en egen förbränning av bark på en rörlig snedrost från Järnforsen. Av de totala 9 MW som utgör effekten används 8 för rökgastorken och 1 MW för ångproduktion. Ångan används som förbehandling innan pelletpressen.
Processen
Spånråvaran och barkbränslet levereras med lastbilsekipage som vägs och kan tas emot under två skift fem dagar i veckan. Lasterna lossas i olika högar från vilka processoperatörerna hämtar och blandar lämpliga proportioner i mottagningsfickan. Barken går en separat linje direkt in i ugnen. Spånet passerar en sikt i vilket överstora bitar förs till bränsle och resten går in i den stora trumtorken av fabrikatet Swiss Combi, levererad av Maskinssystem, och därefter till ett litet mellanlager. Sedan följer hammarkvarnen av fabrikatet ESM, som också tillverkat pressar, ångbehandlare och kaskadkylen. Efter kylen fylls först och främst den stora lastningssilon därefter planlagret som rymmer 25 procent av årskapaciteten.
Kunder
Huvuddelen går till stora förbrukare. Vi levererar förstås också till Stockholm, berättar Stefan men också till Danmark. Vi har inte tecknat upp produktionen långsiktigt utan vill först och främst utveckla den närliggande marknaden och förstås få så bra priser som möjligt. Dessutom levererar vi till villamarknaden. Inga stora volymer, men de är ökande. Pelleten hämtar villakunderna dels med släpkärra dels på säck. Dessutom har man utkörning med både bulk och säckbil. När Bioenergi var på besök stod en åkare från Tranås och lastade en leverens som skulle gå till en lokal VVS firma som tillhandahåller pellet för en lokal marknad. Man har ännu inte installerat en automatisk säckningslinje utan jobbar lite provisoriskt med en frontlastare som kan utrustas med en specialskopa som i sin tur kan mata en säckningsmaskin. Denna process kommer inom kort också att automatiseras.
Priser
För villakunderna som hämtar vid fabriken är priset 890 kronor per ton och i lite större mängder är listpriset 820 kronor per ton fritt fabriken. En bulkbil fylls på några minuter från den stora silon. Säckpriset (25 kg säckar) är 30 kronor per styck om man hämtar upp till 19 stycken därutöver sjunker det till 30 kronor per säck. Dessutom finns storsäck på 800 kg för 752 kronor. På priserna tillkommer moms. Man kan också leverera fritt kunden och bulkpriserna varierar då mellan 960 till 1 440 kronor per ton beroende på kvantitet och avstånd (upp till cirka 10 mil).
Text och bild:
Lennart Ljungblom

 


BIOENERGISFÄREN | FAKTA | DIALOGEN | BESTÄLL | ARKIV


Novator Media, Torsgatan 12, 111 23 Stockholm
Tel: 08-441 70 90, Fax: 08-441 70 89, E-post: info@novator.se