Artikel Bioenergi 2-97 |
nr 2/97 |
|
EnergiproppenRegeringen har nu lagt sin proposition om energin En uthållig energiförsörjning med 20 förslag till riksdagen samt därutöver också en elberedskapslag samt en proposition om mätning mm på elmarknaden.Den senare föreslår att en timredovisande elmätare inte skall få kosta kunden mer än 2 500 kronor inklusive installationskostnaderna. Propositionerna innehåller inga förslag avseende skatter och avgifter. Energiminister Sundström hänvisade till den kommande budgetpropositionen samt till en separat proposition nästkommande vår. Man skriver dock att beskattningsreglerna bör ge drivkrafter för hushållning och konvertering till förnybara energislag samtidigt som den inte skall påverka industrins konkurrenskraft internationellt. Elproduktion med förnybara energislag skall också främjas skattemässigt. Avseende naturgasen skriver man att dess miljöfördelar jämfört med olja och kol skall beaktas. Politiska mål:
Därtill några villkor- Kärnkraften skall ersättas med effektivisering av elanvändningen, konvertering till förnybara energislag samt miljömässigt acceptabel elproduktionsteknik.- Det befintliga naturgasnätet bör utnyttjas. - Nationalälvarna och de övriga älvsträckorna som riksdagen undantagit från utbyggnad skall även fortsättningsvis skyddas. - En säker tillgång på el till ett rimligt pris för den svenska industrin. -El-användningen för industrins produktion skall ges möjlighet att öka under det närmaste decenniet Slutdatum ej sattI överenskommelsen skriver partierna att omställningen av energisystemet skall påbörjas snarast, men också att något årtal då den sista reaktorn skall tas ur drift "ej bör fastställas".Regeringen föreslår inte heller riksdagen i denna proposition att fatta beslut om en avställning. Ett förslag till lag om avställning av den första reaktorn skall föreläggas riksdagen under 1997, i så god tid att den kan träda i kraft den 1 januari 1988. Ett villkor är att bortfallet av elproduktion kan kompenseras genom ny el-produktion eller effektivisering. Man är noga med att framhålla att Vattenfall aktivt skall medverka i omställningen av energisystemet. Också i att avstängningen av Barsebäck 1 kan ske senast 1 juli 1998 och reaktor 2 senast 1 juli 2001. Delegation för SydsverigeEn särskild delegation tillsätts för att utveckla el- och värmeförsörjningen i Sydsverige. Den får disponera 400 miljoner kronor. Delegationen skall ges vida möjligheter att initiera åtgärder som stärker regionens el- och värmeförsörjning. Delegationen skall snabbt kunna bidra med planerings- och projekteringsstöd. Effektivare energianvändning och en ökad användning av förnybara energislag framhålls som angeläget liksom ett bättre utnyttjande av det befintliga naturgasnätet.Beslut om fortsatt avvecklingFöre nästa mandatperiods utgång skall beslut om den fortsatta avvecklingen tas. Ett långsiktigt omställningsprogram inrättas nu för utveckling av ett ekologiskt uthålligt energisystem.Genom avstängningen av de två första reaktorerna och genom programmet skapas förutsättningar för att nya konkurrenskraftiga elproduktionsalternativ successivt skall kunna föras in. Efter avställningen av Barsebäcksverket skall en utvärdering göras vilken skall ligga som underlag för den fortsatta omställningen. Före nästkommande mandatperiods utgång skall beslut fattas om den fortsatta avställningen av kärnkraftreaktorer skall genomföras. BarsebäcksprogrammetProgrammet kan indelas i tre väsentliga delar enligt nedan:
För långsiktig ekologisk omställning anslås 5,07 miljarderProgrammets 7-åriga huvudinriktning är att minska kostnaderna för att utnyttja de förnybara energislagen. Teknisk- och marknadsutveckling bör främjas samtidigt. Insatser skall göras främst för ökad tillförsel av biobränsle men även för teknik avseende vind- vattenkraft, teknik för värmelagring med mera. På längre sikt även andra teknologier.
Dessutom avsätts 210 miljoner kronor för FoU för att sänka produktionskostnaderna för etanol baserad på cellulosahaltiga råvaror. Den verksamheten motiveras av strategiska klimatpolitiska skäl. Tydligare uppgifter för VattenfallHuvuduppgiften blir att inom ramen för affärsmässighet bidra till en svensk el-försörjning som är ekologiskt och ekonomiskt uthållig. Resurser som skapas inom Vattenfall skall användas för utveckling av ny el-produktionsteknik och för investeringar som behövs för omställningen. Vattenfall skall förbli statligt.Ny myndighetEn ny central energimyndighet inrättas senast den 1 januari 1998. Den får huvudansvaret av att verkställa merparten av det energipolitiska programmet och ett samordningsansvar för omställningsåtgärderna.Ett breddat energi-, miljö och klimatsamarbete kring Östersjön Riksdagen har tidigare avsatt en miljard för ökat samarbete i regionen. Ett antal konkreta projekt förbereds på energiområdet. Sverige samarbetar nära med såväl andra länder i regionen som med internationella finansiella institutioner. Sverige skall aktivt verka för en integrering av de nationella energisystemen i Norden och Östersjöregionen. Av Lennart Ljungblom |
||
|