Bioenergisfären Tidksriften Bioenergi Bioenrgisfären Hem ARTIKEL I TIDSKRIFTEN BIOENERGI NR 2/96

Stallbacka invigdes av energiministern

Trollhättan Energis nya fastbränslecentral invigdes i slutet av februari av energiminister Jörgen Andersson.

Anläggningen består av en fastbränsleeldad hetvattencentral på totalt 32 MW inklusive rökgaskondensering, där 200 000 m3 biobränsle ersätter 19 500 m3 olja. Anläggningen körs som basproduktionsenhet och det innebär att användningen av biobränsle ökat från tidigare 19 procent till cirka 90 procent av det totala energibehovet. Tillgången av bränsle i regionen är för närvarande god och detta innebär relativt korta transportavstånd.
Driftsäker panna
Pannan är en hetvatenpanna i tvåkretsutförande, från Kvaerner Generator, förberedd för ombyggnad till ångpanna vid en eventuell satsning på elproduktion. För att kunna förbränna fuktiga bränslen är pannan försedd med en helt rörlig rost. Det är en beprövad och driftsäker panntyp som kräver lite underhåll och ger hög tillgänglighet. Förmånliga miljövärden erhålles genom rökgasåterföring som reducerar utsläppen av kväveoxider (NOx). Ett elfilter renar rökgaserna från stoftpartiklar till mindre än 35 mg/Nm3. Pannan utnyttjar det fuktiga bränslet maximalt tack vare rökgaskondenseringssteget, där fukten i rökgaserna kondenseras ut. Detta ger ett effekttillskott på 25­30 procent. Temperaturen på rökgaserna när de lämnar skorstenen är endast 40° C.
Fjärrvärmenätet byggdes ut
När Trollhättan Energi bildades i slutet av 1970-talet startade satsningen på fjärrvärme. På 1980-talet byggdes fjärrvärmenätet i Trollhättan ut kraftigt. Behovet av att ansluta sig var stort ­främst tack vare miljövinsterna, men också för att kundernas energikostnader minskade.
Provisoriska panncentraler i centrala delar ersattes med en ny produktionsenhet på Stallbacka industriområde som utnyttjade elöverskottet från Vattenfall och tog till vara på spillvärmen från flera stora industrier.
Andra bränslen
Mot slutet av 1980-talet förändrades sammansättningen av bränslet. Av miljöskäl stängdes avfallsförbränningen och spillvärmen försvann då företag lades ned när den den avkopplingsbara elen minskade. Oljebehovet ökade därför. Samtidigt skärptes miljökraven.
För att minska det ökade oljeberoendet byggde Trollhättan Energi 1992 om Kronogårdens värmeverk för att kunna elda med flis. Projektet föll så väl ut att företaget 1993 beslutade sig för att satsa vidare på miljövänlig eldningsteknik.
Ett komplett värmeverk om 32,5 MW beställdes därför från Kvaerner Generator, som levereade fastbränslecentralen som en nyckelfärdig anläggning. I leveransen ingick hetvattensystem, styr- och reglerutrustning, komplett bränslehanteringssystem, hetvattenpanna, rökgaskondenserarsystem, filter för stoftreduktion samt samtliga mark- och byggnadsarbeten.
Av Lennart Ljungblom

 


BIOENERGISFÄREN | FAKTA | DIALOGEN | BESTÄLL | ARKIV


Novator Media, Torsgatan 12, 111 23 Stockholm
Tel: 08-441 70 90, Fax: 08-441 70 89, E-post: info@novator.se