Artikel Bioenergi 1-97

nr 1/97

En uthållig energiförsörjning

Så rubricerades den partiöverenskommelse som träffades mellan (s), (c) och (v) natten mot måndagen den 3 februari. Förhandlingar inleds nu om att stänga de två reaktorerna i Barsebäcksverket, den första före 1998-07-01 och den andra före 2001-07-01. Den lag som ska reglera detta beräknas träda i kraft den 1 januari 1998. ”Partierna har enats om en rad åtgärder för att minska användningen av el och tillföra ny elpro-duktion under de närmaste åren. Ett nytt långsiktigt omställningsprogram startas för utveckling av ett ekologiskt uthålligt energisystem. Användningen av avkopplingsbara elpannor i fjärrvärmesystemet minskas. Insatser görs för konvertering och effektsänkande åtgärder i hus med direktverkande elvärme. Fjärrvärmeanslutningen ökar. Ny elproduktion från förnybara energikällor stimuleras.

Insatser görs för ökad tillförsel av biobränslen, vind- och vattenkraft och teknik för värmelagring. Energihushållning främjas genom teknikutveckling, information och utbildning. Användning av hushålls- och eldriftel i bebyggelsen minskas”. Ovanstående insatser ska stimuleras genom investeringsstöd och teknikupphand-ling. Hur det mera konkret skall gå till kommer att preciseras senare. Reaktionerna på överenskommelsen pendlar helt väntat mellan glädje och besvikelse. Vinnare är bland andra biobränslebranschen, fjärrvärmen, bygg- och VVS-branschen, verkstadsindustrin och Sydkraft.

När det gäller konvertering av elvärmen till fjärrvärme talar man om 800 000 småhus. I fjärrvärmeverken blir sedan den huvudsakliga tillskottsenergin biobränsle och SVEBIO applåderar. Kostnaden för konverteringen ligger på mellan 60-70 000 för en direktelvärmd fastighet. Hälften är kostnader för radiatorer och rördragning inne i huset. Fastigheter som redan har vattenburna system blir billigare att ansluta till fjärrvärmesystemen och behöver heller inga investeringsbidrag annat än för att påskynda konverteringen från elvärme. Däremot kan fjärrvärmeföretagen behöva ett bidrag om kulvertnätet blir för dyrt på grund av lågt exploateringstal eller att området ligger geografiskt avskilt.

En storskalig satsning på ökad fjärrvärmeutbyggnad genom statliga stimuleringspaket för att byta ut elvärmen borde naturligtvis också dra med sig ett utbyte av oljevärmen. Samhällsvinsterna med ett sådant paket ligger bland annat i att undvika konkurrens mellan elvärme och industrins (speciellt den elintensiva) behov av elektrisk kraft. Hur det än blir i framtiden kommer det alltid att vara brist på el som är producerad på ett långsiktigt hållbart sätt. Dessutom skulle vi kassera in miljövinster och främst klimatvinster genom att minska oljeuppvärmningen. Vidare skulle det bli fart på bygg- och VVS-branschen genom kulvertbyggen, rördragning samt tillverkning av radiatorer och värmeomformare.

Den ökade biobränsleanvändningen ger för att ta fram bränslet 300 stadigvarande arbetstillfällen för varje ny TWh. Vi talar totalt om en konverterbar potential på drygt 50 TWh/år med hälften el och hälften olja. Detta måste ses i tre steg:

Steg 1 blir en förtätning och utvidgning av befintliga fjärrvärmenät med stora möjligheter till ökad mottryckselproduktion. I stället för att en elvärmevilla förbrukar el, kan dess värmebehov utnyttjas för elproduktion. Dubbel vinst alltså.
Steg 2 är en utbyggnad av närvärmeöar skilda från huvudnätet där mottrycksproduktionen med dagens teknik är svårare att åstadkomma. Teknikutveckling är dock i full gång.
Steg 3 är konvertering till enskild uppvärmning med i huvudsak förädlade biobränslen. Här använder man förmodligen en pelletskamin för att konvertera direktelvärme och pelletspanna eller pelletsbrännare vid vattenburna system beroende på om panna finns eller ej.

Senaste nytt om naturgas är
  • dels en ledning från Ryssland via Finland ned till Mellaneuropa för 28-36 mdr kr enligt Dagens Industri. Det handlar om en 180 mil lång ledning som projekteras av ryska Gazprom och finska Neste tillsammans. "Finns det en marknad i Sverige så kan ledningen gå den vägen", säger Tapio Harra, chef för Nestes energidivision.
  • och dels att Vattenfall säljer bort halva Vattenfall Naturgas AB. Närmare bestämt 49 procent. Köpare är norska Statoil (14,5 procent), tyska Ruhrgas (14,5 procent), danska Dong (10 procent) och finska Neste resterande tio. "Vårt mål är att vidareutveckla naturgasmarknaden i Sverige och öka andelen naturgas i det svenska energisystemet. Vi förväntar oss att de nya delägarna ska tillföra kompetens och resurser och på så sätt underlätta för Vattenfall Naturgas att nå sitt mål", säger Carl-Erik Nyqvist, koncernchef i Vattenfall.
    I energiöverenskommelsen anges att
    "Naturgasen är det fördelaktigaste fossila bränslet och det befintliga naturgasnätet bör utnyttjas." och att "Förutsättningar skapas för att utnyttja det befintliga naturgasnätet effektivare." Som vi tidigare många gånger har upprepat skulle naturgasledning genom Mellansverige utgöra ett verkligt hot mot en biobränsleexpansion. Av ovanstående citat från 3-partiöverenskommelsen verkar för närvarande hotet vara avvärjt. Men man vet aldrig. Det gäller att vara uppmärksam.


Under den gångna veckan har källor inom näringsdepartementet citerats. Dessa anger att 60-65 procent av Barsebäckselen kommer att ersättas av fossilkraftvärme genom kol och olja. Vad massmedia då underlåter att nämna är att detta beror på att fossila bränslen för elproduktion inte belastas med miljöavgifter. Därför blir de ofta billigare än biobränslen.

1995 års siffror (1996 finns ej tilgängliga ännu) visar en total kraftvärmeproduktion på 8,9 TWh av den totala kapaciteten om 15 TWh. Av dessa 8,9 TWh är endast 3,3 TWh biobränslebaserade. Detta är i huvudsak beroende på reglerna för energi- och miljöbeskattningen. Med en förändring i stil med Svenska Naturskyddsföreningens förslag till energikommissionen skulle vi få betydligt större andel biobränslebaserad elproduktion samtidigt som återföringen av avgifterna medför att elpriset inte höjs. Att detta inte framkommit i debatten beror inte på någon illvilja från näringsdepartementet utan orsaken är förmodligen att pressen tycker det är mera intressant att framföra att Barsebäck ersätts med fossilbränslen. Det är viktigt att ni som har en chans, hjälper till att få fram ett sakligt underlag.

Med tanke på vad som just nu händer uppmanar jag er alla att tänka på det gamla kinesiska ordspråket: "När förändringens vind blåser bygger en del ett vindskydd medan andra bygger en väderkvarn."

Med SVEBIO-hälsningar

Kent Nyström

Bioenergisfären / Fakta / Order / Arkiv