Södra ökar bioenergiexporten

Foto:  Gustav Tibblin, Direktör Affärsutveckling vid Södra  (foto från Södra)

www.novator.se /2016-03-24 / Lennart Ljungblom

Ökad export av pellets, briketter och spån

Södras marknad för bioenergi är i första hand Sverige, men exporten växer. Förutom den danska marknaden finns också ett stort intresse i Norge, och i England används stora volymer för att ersätta kol. I  Danmark används Södras energiprodukter både av enskilda konsumenter och större värmeverk. Leveranserna består framförallt av pellets och briketter, men även av spån.

– Energiproduktionen har en naturlig plats i Södras verksamhet, menar Gustav Tibblin, direktör Affärsutveckling Södra, och pekar på att Södra producerar både energi, el och bränsle som del av alla processer, både i skogen, på bruken och i sågverken.

–  Råvaran från våra medlemmars gårdar kommer dessutom från ett ansvarsfullt och certifierat skogsbruk.

Värmelogs från Södras sågverk Kinda ökar starkt på marknaden.
Värmelogs från Södras sågverk Kinda ökar starkt på marknaden (foto från Södra).

Nya energiprodukter

Ett exempel på nya energiprodukter är de briketter, så kallade “värmeloggs”, som görs på sågverket i Kinda  för eldning i kamin.  De  tillverkas av spånet som blir över från det sista steget i sågverksprocessen, efter att timret torkats och hyvlats.

– Vi har på två år gått från en årsproduktion på ett hundratal pallar till 1500 pallar, säger Patrik Wass, sågverkschef i Kinda.

–  Med briketterna får kunderna både längre bränntid och mer värme jämfört med vanliga vedklabbar.

Patrik Wass, sågverkschef på Kinda sågen.
Patrik Wass, sågverkschef på Kinda sågen.  (Foto från Södra)

Krafttag för Etanolbränslet: Lantmännen och Scania i samarbete

www.novator.se / 2016-03-24 / Lennart Ljungblom

LANTMÄNNEN OCH SCANIA I SAMARBETE FÖR HÅLLBARA TUNGA TRANSPORTER

TVÅ TONGIVANDE AKTÖRER GÅR SAMMAN FÖR ATT BANA VÄG NÄR DET GÄLLER ATT UPPNÅ EN FOSSILOBEROENDE FORDONSFLOTTA I SVERIGE ÅR 2030. TILLSAMMANS SKAPAS ETT SAMARBETE UNDER NAMNET ETHA

Bakgrunden till initiativet är det beslut som riksdagen tagit och som fastslår målet om en fossiloberoende fordonsflotta i Sverige år 2030. Företagen vill visa att kommersiella aktörer kan leda vägen och syftet med Etha är att skapa en systemlösning som inkluderar hela kedjan från drivmedel till faktisk transport.

Etanol är världens största förnybara drivmedel och etanolbränslet ED95 kan minska CO2-utsläppen med upp till 90 procent jämfört med fossila drivmedel. Både drivmedel och motorteknik finns tillgängligt redan idag vilket Scania och Lantmännen Agroetanol tagit fasta på när de nu samarbetar för ett konkurrenskraftigt alternativ till fossila bränslen under det gemensamma namnet Etha.

– Med vårt etanoldrivmedel Agro Cleanpower 95, kan vi minska CO2 utsläppen med upp till 90 procent. Initiativet Etha tror vi är en attraktiv möjlighet för företag och kunder som ser hållbara transporter som en del av sin kommersiella affär, säger Bengt Olof Johansson, VD på Lantmännen Agroetanol.

– Vi har en certifierad motor och kunskapen som kan reducera utsläppen redan idag. I praktiken kan Scania tillhandahålla fordon för alla typer av alternativa bränslen. Etanol (ED95) är ett av de bästa både vad det gäller tillgång och reducerad påverkan på miljön, säger Robert Sobocki, VD på Scania-Bilar Sverige.

Samarbetet innebär att kunden erbjuds ett komplett system med fordon, drivmedel och infrastruktur i form av kundanpassade tanklösningar. Resultatet innebär en stor enkelhet för kunden som får en helhetslösning för att reducera sin klimatpåverkan markant.

Arla satsar på etanolfordon

En transportör som länge satsat målmedvetet på att minimera sin miljöpåverkan är Arla, som också investerat i etanolfordon. Inom kort levererar Scania 17 lastbilar klara för etanoldrift och Lantmännen har etablerat en tankanläggning vid Arlas mejeri i Kallhäll utanför Stockholm.

-Vi tycker att Etha är ett utmärkt initiativ som passar väl in i vår miljöstrategi på Arla. Genom att vara en del av Etha blir man också en del av lösningen för att nå de nationella målen. Styrkan i Etha ökar med varje företag och organisation som ansluter sig, ett slags Svanen-märkning för transporter, säger Berne Carlson, Fleetmanager på Arla.

Om motorn/fordonet:
Scanias erbjuder en lastbil med en 280hk Euro 6 motor för etanoldrift. Det är fjärde generationens etanolmotor så det handlar om beprövad teknik. Tack vare att motorn använder dieselprincip i förbränningen, så har den samma effektivitet som dieselmotorerna. Lastbilen lämpar sig bra för lokal och regional distribution, men det finns även lämpliga applikationer inom anläggning och på flygplatser. Räckvidden är, beroende på last och körning, cirka 700km med en tank och 1400km med dubbla tankar.

Tankstation för etanolbränsle
Tankstation för etanolbränsle

Om drivmedlet:
Agro Cleanpower 95, Etanoldrivmedel för dieselprincip (ED95), 90% CO2-reduktion, 95% bioetanol, 100% svenskt, tillverkas av Lantmännen Agroetanol i Norrköping.

Läs mer hos Etha.

www.novator.se / 2016-03-24 / Lennart Ljungblom

 

BMH levererar bränslehantering till Borås Energi kraftvärmeverk i Sobacken.

www.novator.se/Lennart Ljungblom

BMH levererar bränslehantering till Borås Energi kraftvärmeverk i Sobacken

Den yttre bränslehanteringen till kraftvärmeverkspannan på Sobacken i Borås blir en uppgift för BMH Technology Oy. vilket den 16 mars sattes på pränt i och med kontraktskrivningen med Borås Energi och Miljö.  Kontraktsumman för Energi och Miljöcenter är 92 miljoner kronor. Den kompletta anläggningen inklusive intilliggande VA verk skall tas i bruk 2018.  I höstas tecknades avtal med Veidekke entreprenad för markarbeten.  Kraftvärmeverket får en bränsleeffekt på 120 MW samt en rökgaskondensering på 32 MW.

I entreprenaden yttre bränslehantering ingår beredning, mellanlagring och transport av bränsle till den framtida kraftvärmepannan i Energi och Miljö Center-projektet på Sobacken i Borås. Detta innebär hela transportvägen från att bränslefliset transporteras från bränsleplan till fickan och går genom beredningen där det överstora materialet sorteras ut. Därifrån forsätter det sedan vidare till två bränslesilos där det lagras under kort tid och sedan transporteras vidare till dagsilon där bränslet för den dagliga driften lagras. Därifrån sker inmatning till kraftvärmepannan.

Biodiesel – tekniken under kontroll men politiken svajar.

Biodiesel – tekniken under kontroll men politiken svajar.

Fame/RME, RSO, HVO Diesel – ja det finns många namn på alternativ till mer eller mindre koldioxidneutrala alternativ till diesel. Poilitiken har dock lagt ett tak på FAME expansionen och istället beslutat att släppa fram HVO.  Artikeln ger en översikt av utvecklingsläget i Nordenoch internationellt.

Biodiesel – tekniken under kontroll men politiken svajar.

Biodiesel – tekniken under kontroll men politiken svajar.

www.novator.se/Lennart Ljungblom

Fame/RME, RSO, HVO Diesel – ja det finns många namn på alternativ till mer eller mindre koldioxidneutrala alternativ till diesel. Poilitiken har dock lagt ett tak på FAME expansionen och istället beslutat att släppa fram HVO. 

Få industriområden har varit utsatta för så häftiga vindar som biodiesel branschen. Den konventionella tekniken (FAME/RME) fungerar bra trotts vissa återkommande problem med igensatta bränslefilter om dåligt import bränsle når marknaden. Kampanjer mot att använda möjliga matråvaror som råvara har lagt politiska marknadslock på utvecklingen och nu gäller i realiteten ett 7 procentigt tak på FAME/RME bränsle. Låga oljepriser och minskade skatteavdrag för Fame-användare vilka gäller från årsskiftet gör att många åkerier återgått till fossildiesel.

Kemisk struktur för olika sorters biodiesel
Kemisk struktur för olika sorters biodiesel

Cellulosa baserade råvaror släpps ej fram däremot petroleum industrins HVO

Förgasningstekniken av cellulosa råvaror har inte slagit igenom, främst på grund av det dåliga investeringsklimatet.  Finansiärerna tvekar, när politiken svajar.  Ett nytt teknikområde har dock fått ett genomslag. Det gäller HVO, hydrering av biooljor.  Branschen domineras av finska Neste.  Men nu investerar traditionell oljeindustri och skogsindustri från varsitt håll i ny HVO-produktion. Båda branscher med industriella överkapaciteter som söker nya marknader.

Läget för konventionell biodiesel

I Sverige använder två stora fabriker rapsolja för produktion av konventionell biodiesel,  FAME (Fatty Acid Methyl Ester) av rapsolja, som då kallas RME (Raps Metyl Ester). Internationellt används ofta soja- solros-, palm- eller returoljor.  Biodieseln är internationellt betydligt större än i Sverige. Enbart Tyskland produceras över 2 miljoner ton FAME per år.

Processen är relativt enkel. Rapsfröna pressas och oljan, RSO (Rape Seed Oil) kan användas för livsmedel eller bränsle. Ungefär 46 procent av rapsfröet blir djurfoder. Den råa rapsoljan processas sedan med metanol i en esterifieringsprocess och RME (Raps Metyl Ester) och biprodukten glycerol erhålls.

Ecobränsle AB

I Karlshamn i spåren efter KF:s nedlagda margarinfabrik pressar det globala och på stockholmsbörsen noterade AAK rapsfrön till rå rapsolja och foder i Europas största rapsoljeraffinaderi.  Intill uppförde 2006 Lantmännen Ecobränsle Sveriges första storskaliga biodiesel fabrik för att processa den råa rapsoljan vidare till RME.  2010 såldes fabrik och verksamhet till företaget Energigårdarna, som ägs av 9 stora skånska lantbruk som driver företaget vidare under namnet Ecobränsle.  Kapaciteten är nu cirka 100 000 ton.

Bränslet används främst av bussar och lastbilar samt låginblandas i dieselbränsle. Det kan även tankas som B100 bränsle på flera bensinstationer.

– Det är skillnad på RME och RME, säger Ecobränsles vd Claes Ramel och framhåller vikten av färsk råvara för ökad bränslekvalitet.

– Rå rapsolja oxiderar vilket försämrar kvalitén, men eftersom vi ligger online med AAK så använder vi endast några timmar gammal olja. Internationellt finns exempel på att rapsolja kan lagras 4-5 månader innan den konverteras till RME.

– Vår RME klarar temperaturer ner till -26 grader utan problem, säger Claes Ramel.

RME produktionen vid Perstorp, Stenungsund
RME produktionen vid Perstorp, Stenungsund

Perstorp Bioproducts AB

Den andra stora tillverkaren av FAME bränsle i Sverige är Perstorp Bioproducts AB som sedan 2007 tillverkar RME i sin anläggning i det stora kemiklustret i Stenungsund.  Rapsoljan köps av danska Scanola.  Perstorp Group är en globalt ledande special-kemikoncern med 1500 internationellt anställda som kontrolleras av det franska investmentbolaget PAI group.

– Av våra 150 000 årliga ton biodiesel går 90 000 ton in som låginblandning och följer den internationella FAME standarden. Resterande volym säljs som B100 diesel som ytterligare anpassats för att fungera i vårt klimat, säger Lars Lind, vd Perstorp Bioproducts.

– Vår volym motsvarar 1,5 TWh, mao gör vi cirka 14 procent av Sveriges biodrivmedel.

Nyligen meddelade Perstorp att man också köpt en norsk produktionsanläggning i Fredrikstad. som ökar företagets samlade FAME kapacitet till 250 000 ton per år.

– Vår B100 diesel Verdis Polaris Aura som framställs med fossilfri metanol har stor klimatnytta. Jämfört med mineraldiesel en förbättring med över 60 procent CO2 reduktion.

Det stora alternativet  – HVO dieseln

Det stora internationella biodiesel alternativet kallas HVO (hydrerad vegetabilisk olja). Istället för esterifiering med metanol används här hydrering med vätgas. Man får då en enklare kolvätekedja med färre syreatomer och därmed ett bränsle som direkt kan mixas eller ersätta mineraloljediesel. Det brinner också med en mindre sotande låga och har därför bättre egenskaper.  HVO är egentligen ett dåligt namn eftersom även andra än vegetabiliska oljor som djurfetter används i produktionen.  Ett annat ofta brukat namn namn är HEFA (Hydroprocessed Esters and Fatty Acids).

Neste NextBTL plant in Rotterdam
Neste NextBTL plant in Rotterdam

I särklass störst på marknaden är finska Neste med tillverkning i Finland samt i två mycket stora enheter på vardera 800 000 ton i Rotterdam respektive Singapore.  Neste levererar följande till marknaden.

• Neste Green som är 10 % NEXBTL som inblandas i mineraldiesel

• Neste Green 100 % NEXBTL förnybar diesel

• NEXBTL flygbränsle som blandas 50/50 med konventionellt flygbränsle

• Biopropan (LPG) som tillverkas i Rotterdam

• Därtill produceras olika kemikalier som förnybar nafta och isoalkan.

Den stora teknik-konkurrenten är amerikanska Honeywell-UPO med sin Ecofining process.  Det Italienska energiföretaget Eni har med den processen nyligen konverterat ett äldre raffinaderi i Venedig.  Kapaciteten är 300 000 ton HVO per år och produktion startade i maj 2014. Råvaran är palmolja. Företaget går nu vidare och konverterar ännu ett raffinaderi, (Gela) på Sicilien.

I Spanien samproducerar Repsol 160 000 ton/år HVO med mineraldiesel i raffinaderierna i Bilbao och Cartagena. I Huelva producerar Cepsa 278 000 ton/år också i samproduktion.  I Frankrike har Total med sitt projekt BioTfuel annonserat konvertering av två oljeraffinaderier, ett i Dunkirk och ett i LaMede.

Sunpine producerar råtalldiesel i Piteå som skeppas till Göteborg där Preem gör Evolution diesel som nu blandas med 50 procent med fossilt dieselbränsle.
Sunpine producerar råtalldiesel i Piteå som skeppas till Göteborg där Preem gör Evolution diesel som nu blandas med 50 procent med fossilt dieselbränsle.

Tallolja är Nordens viktiga HVO råvara. 

SunPine i Piteå, ägt av Sveaskog, Södra Skogsägarna, Preem, Kira, och Laster konverterar råtallolja till råtalldiesel som sedan skickas med båt till Preems raffinaderi i Göteborg. Där produceras Preem Evolution diesel, ett blandbränsle som företaget nu annonserar ökar till 50 procent bioinnehåll från tidigare 22 procent.  I ett första steg genomförs hydrering i ett andra en isomerisering för att förbättra köldegenskaperna.

UPM:s fabrik i Lappeenranta, Finland producerar 100 000 ton BioVerno från tallolja.
UPM:s fabrik i Lappeenranta, Finland producerar 100 000 ton BioVerno från tallolja.

Efter att ha investerat 175 miljoner Euro har skogsindusrrin UPM I Finland i maj i år öppnat en ny fabrik, Lappeenranta Biorefinery. Talloljan levereras i huvudsak från intilliggande massabruk.

– Den nya fabriken är ett medvetet steg i den pågående omvandlingen av skogsindustrin, säger Heikki Vappula, executive Vice President UPM Biorefining.

Av Lennart Ljungblom, Bioenergi skribent

@novatorhb2015

 

 

 

Sveaskogs avverkningslag ställer om till förnybart HVO

Sveaskogs avverkningslag ställer om till förnybart

www.novator.se/Lennart Ljungblom

Sveaskogs avverkningslag i södra Sverige har gått över till att köra alla sina maskiner på det förnybara biodrivmedlet Bio HVO. Övergången från fossila till förnybara drivmedel innebär att koldioxidutsläppen minskar med omkring 90 procent.

Ett av Sveaskogs miljömål är att utsläppen av fossilt koldioxid ska minska med 30 procent fram till 2020 genom att öka mängden förnybara drivmedel – och målet har redan uppnåtts. En starkt bidragande orsak till att målet är uppnått är att samtliga egna avverkningslag i södra Sverige och i norra Bergslagen använder Bio HVO, ett arbete som startades redan 2013.

– Bio HVO är väldigt praktiskt eftersom det kan användas i våra dieseldrivna maskiner. I och med att Bio HVO reducerar koldioxidutsläppen med uppemot 90 procent ser vi flera vinster för miljön som samtidigt bidrar till att Sveaskog når sitt miljömål, säger Lennart Hult, teknikspecialist i Sveaskog.

– Vi har tagit stora kliv med att minska koldioxidutsläppen i södra Sverige. Våra egna avverkningslag tankar nästintill 100 procent förnyelsebart och våra engagerade åkerier kör i allt större utsträckning på förnyelsebart, säger Fredrik Klang, marknadsområdeschef i södra Sverige.

Bio HVO är ett förnybart biodrivmedel som tillverkas av restprodukter från vegetabiliska oljor, fiskrens och slaktavfall. Inom kort planerar Sveaskog även att kunna erbjuda sina entreprenörer i södra Sverige att tanka Bio HVO i sina maskiner.

Näst på tur efter marknadsområde Syd står Sveaskogs egna avverkningslag i Västerbotten, som också ska gå över till att använda biodieseln Bio HVO i sina avverkningsmaskiner.

– Sveaskog har redan nått miljömålet för 2020, men vi fortsätter vrida upp arbetet med att jaga de fossila utsläppen för att i stället köra våra maskiner på förnybara drivmedel, säger Lennart Hult, teknikspecialist på Sveaskog.

Läs också:

Grönt ljus för HVO i alla Scanias Euro 6 -fordon 

Info om HVO100 från TRB
Info om HVO från Statoil

Oljepriset vänder – Brentoljan över 40 dollar per fat

Råoljepriserna vänder med stöd av starkare yuan och svagare dollar.

Kinesisk efterfrågan har stor betydelse för oljemarknaden eftersom Kina drar fördel av de låga oljepriserna genom att bygga upp strategiska reserver. Bensinkonsumtionen ökar i Kina beroende på ökad bilförsäljning. Den svagare dollarn utgör också ett stöd för oljemarknaden. Oljehandlare noterar även ett ökat inflöde från fonder till oljemarknaden.  Brentoljan passerade under fredagen 40 dollar strecket. Det är nu ungefär två år sedan oljepriset föll som en sten, från cirka 110 dollar till under 60 dollar per fat. Efter lite svaj på den nivån så har den under 2016 fallit till under 40 dollar, men sedan några dagar är den åter på uppgång, en liten men ändock en trendförändring.

novator.se/2016-03-11/Lennart Ljungblom/Oljepriset vänder – Brentoljan över 40 dollar per fat

Svebio: Staten slaktar etanolbränslet E85 med felaktig skatt

Staten slaktar E85 med felaktig skatt

En aktuell rapport från Energimyndigheten visar att skatten på etanol bygger på felaktig grund.

– Skatten på etanol E85 måste tas bort så snabbt det går. Skatten slår ut ett miljövänligt bränsle. Marknaden för E85 har kollapsat sedan årsskiftet. Det ökar helt i onödan de klimatskadliga utsläppen av koldioxid från transportsektorn. Det säger Gustav Melin, vd i Svebio, Svenska Bioenergiföreningen.

– Vi har en liknande situation för rapsdiesel RME, som också belagts med skatt. Försäljningen av denna typ av biodiesel har minskat kraftigt, och de företag som arbetar med detta miljöbränsle har hamnat i en prekär situation. Politikerna kan inte stillatigande se på när en viktig del av klimatpolitiken undermineras av ett felaktigt regelverk, och när miljöteknikföretag drabbas oförskyllt, säger Gustav Melin.

Beskattningen av biobränslen är ett resultat av EU:s statsstödsregler och den tolkning av reglerna som görs av EU-kommissionen och den svenska regeringen. Syftet med regelverket är att biodrivmedel inte ska ”överkompenseras”. Det innebär att de inte får vara billigare än sina fossila motsvarigheter, efter att de fått statligt stöd. I praktiken skyddar regelverket de fossila drivmedlen från priskonkurrens från klimatvänliga biobränslen.

Energimyndigheten har lämnat in en rapport till regeringen för 2015 som visar att det inte fanns någon överkompensation under 2015 för etanolen och för den rena rapsbiodieseln. De obeskattade biobränslena var inte alls billigare än sina fossila motsvarigheter. Den skatt som beslutades av riksdagen i höstas efter regeringens förslag var alltså inte motiverad.

Skälet till att det inte rådde överkompensation för etanol och RME under 2015 var det stora oljeprisfallet, som inträffade under senhösten 2014. Detta var väl känt både av EU-kommissionen, av den svenska regeringen, av riksdagen och av Energimyndigheten. Ändå infördes straffbeskattningen av biodrivmedel.

Etanol är det ledande biodrivmedlet på global nivå, och kan produceras till låg kostnad jämfört med många andra biodrivmedel. Den svenska etanolsatsningen har bland annat lett till att det finns 200 000 flexifuelbilar som kan köras på E85, och ett väl utbyggt distributionsnät med cirka 1 800 pumpar. Etanolen på den svenska marknaden ger en utsläppsminskning på 55 – 95 procent, beroende på produktionsteknik och råvara, jämfört med bensin.

Rapporten från Energimyndigheten heter Övervakningsrapport avseende skattebefrielse för flytande biodrivmedel under året 2015.

Energimyndigheten testar braskaminer – modern teknik ger bra resultat

Energimyndigheten testar braskaminer – modern teknik ger bra resultat

novator.se/2016-03-07/Lennart Ljungblom

Energimyndighetens test av braskaminer visar att en modern braskamin kraftigt minskar vedförbrukningen och miljöutsläppen jämfört med äldre braskaminer. Men det är inte så lätt som att ett högt pris ger bättre spis, men i viss omfattning får man nog säga at man får det man betalar för.  Energimyndigheten har testat 15 moderna spisar och jämfört dem med två klassiska Handöl spisar från 80- och 90-talet.  Effekten har gått ner och verkningsgraden och prestandan har gått upp.

I Sverige finns det mer än 1,7 miljoner vedeldade eldstäder, som till exempel braskaminer.* Många av dem är av äldre modell. Samtidigt ökar också antalet eldstäder stadigt. Testet visar att vedförbrukningen kan minska med ca 20 procent och att miljöutsläppen kan halveras eller minska med upp till 85 procent.

– Det här är det största test av braskaminer som vi någonsin gjort. Testet visar att man kan minska både föroreningarna i utomhusluften och minska sina uppvärmningskostnader, säger Martijn Jansen som ansvarar för testet på Energimyndighetens Testlab.

Resultaten i tabell: 

Som framgår av tabellen är det en stor spridning mellan modellerna i såväl pris som prestanda.

Billigaste kaminen ger sämsta prestanda

Den billigaste kaminen var modellen Skal från Kaminexperten som bara kostar 3 795 kronor men som endast har en verkningsgrad av 62,7 procent. Utsläppen i mg/m3 var av stoft, OGC (kolväten), NOx (kväveoxider) och CO (koloxid) var 69, 210, 85 respektive 2617.  Dessa värden är betydligt sämre än de bättre men dyrare kaminerna.

De två dyraste kaminerna Rais Viva 120 från Skandinavisk Spismiljö som kostar 25 900 kronor samt Scan 68 för 24 900 uppvisar genomgående bra resultat, men inte mycket bättre än spisarna som kostar mellan 10 – 15 000 kronor.  Så visst, priset har betydelse för prestandan, men det är inte så enkelt som att dyrare pris ger bättre spis.

Flera spisar uppvisar bra värden

Det är flera kaminer som redovisar bra värden. En bra kamin skall ha verkningsgrad på 75 – 80 procent och stoftutsläpp under 30 mg/m3 luft.  OGC (kolväte) utsläppen varierar ganska mycket. Det lägsta uppvisas av kaminen Andorra (9995 kr)  från Kaminexperten med endast 33 mg/m3.  Av de övriga kaminerna har 2 värden över 300 mg/m3,  7 mellan 100 – 210 och  8 redovisar värden under 100 mg/m3. NOx (kväveoxider) utsläppen ligger ganska jämnt kring 100 mg/m3.  Spridningen av CO är stor. Från den högsta på 2340 mg/m3 till den lägsta på 707 mg/m3 vilken också uppvisas av modellen Andorra.

En kamin med ganska lågt pris men ändå med mycket bra värden är danska Aduro 1-1 (12 995 kr) med verkningsgraden 79,9 procent  och med följande värden av av stoft, OGC (kolväten), NOx (kväveoxider) och CO (koloxid) 22 81, 86 respektive 1510.   Kaminen   säljs av många olika återförsäljare. Alla Aduros kaminer är Svanen märkta och över 200 000 kaminer av olika modeller har sålts i Europa enligt företagets hemsida.

Bra att kolla med kommunen

Den som är intresserad av att installera en braskamin i sitt hem behöver först ta reda på vad som gäller för eldning i hemkommunen. Kommunens energi- och klimatrådgivare kan ge opartiska och kostnadsfria råd inför valet av braskamin.

Ny EU regler är på väg, energimärkning och ekodesign

År 2018 kommer alla braskaminer att få energimärkning, motsvarande den som redan finns på många andra produkter, som kommer att hjälpa konsumenter som vill välja det mest energi- och miljövänliga alternativet. År 2022 kommer också ekodesignkrav, som ställer krav på högre verkningsgrad och låga miljöutsläpp. Ekodesignkraven och energimärkningen är gemensamma för alla EU-länder.

– Energimärkningen tillsammans med ekodesignkraven kommer att driva på produktutvecklingen och underlätta för konsumenter att välja nya effektiva kaminer med låga utsläpp, vilket gynnar miljön både lokalt och globalt, säger Anna Carlén på Energimyndigheten.

@novator.se/2016-03-07/Lennart Ljungblom 

Bra att cirkulera träaska – skapar tillväxt i skogen

novator.se/2016-03-07/Lennart Ljungblom

Bra att cirkulera träaska – skapar tillväxt i skogen

Träaska från skogsbränsle skall om möjligt cirkuleras tillbaka till naturen. Det är ju en ren naturprodukt som inte har tillförts några ämnen utifrån. Ändock bör askorna kontrolleras eftersom askan återspeglar en miljön som trädet växte upp i och om marken av något skäl är speciell så kommer också askorna bli speciella och då oftast i en högre koncentration, eftersom askorna är restprodukterna av oförbränt som blir kvar efter förbränningen i kraftvärmeverket eller värmecentralen.

Askorna innehåller nästan alla mineraler och näringsämnen som fanns i bränslet, dock inte kvävet. Askan är också basisk och motverkar därför markförsurning. I västra Sverige har därför intresset för askåterföring varit speciellt intressant på grund av detta. Av samma orsak ger återföring av träaska till skog på torvmark ofta få en kraftig ökning av tillväxten. För att ytterligare förstärka effekten kan man blanda skogsaskan med kalk.

Dominerande ämne i askan är kalcium. Andra viktiga näringsämnen är magnesium, kalium, fosfor och ett antal så kallade mikronäringsämnen. Askan innehåller också större delen av de tungmetaller som fanns i träden som kadmium, bly, zink och koppar. Dessutom finns en del salter som inte har särskild stor betydelse för växterna samt eventuellt oförbränt material samt eventuella föroreningar som grus och sand.

Askan är som sagt basisk och som färsk är den också frätande. Innan den används låter man den därför härdas och kan behandla den t ex till granuler. Aska måste återföras på ett sätt som inte stör växter och djur, samtidigt som askan gör avsedd nytta. Aska i pulverform ger snabbt effekt, medan stabiliserad, härdad eller granulerad, aska oftast är mera svårlöslig och verkar långsammare. Av askan näringsämnen löses kalium ut snabbt, kalcium och magnesium betydligt saktare medan fosfor löses långsamt.

Andra användningar av aska. 

Ett praktiskt och även ekonomiskt fördelaktigt sätt är att använda träaskan på skogsbilvägar och grusplaner i skogsområden. Det gör vägarna bättre samtidigt som på sikt också näringsämnena lakas ut i skogen där de hör hemma.

Blanda inte askor. 

– Ren träaska är bra att återföra till skogen säger Monica Löfström på Svenska Energiaskor, en organisation ägd av 10 större energiverk som skall främja en korrekt användning av askor.

– Som en kommentar till dagens inslag i programmet Kaliber som uppmärksammat att askor från Borås Energi istället för att återföras till skogen spridits på jordbruksmark, säger hon att organisationen Energiaskor endast arbetar med återföring av aska till skogen.

– Poängen är ju att arbeta för att recirkulera träbränsle till skogen och undvika deponi och spridning på andra platser.

Utreddes ordentligt i Finland redan 2007

År 2007 analyserade och utredde finska finska Livsmedelssäkerhetsverket Evira träaskor från 374 energianläggningar för olika ändamål. Man har ingen generell invändning för att använda träaskor på jordbruksmark. man påpekar dock att träaskan alltid skall åtföljas av en innehållsdeklaration för att askorna återspeglar tillväxtsituationen. Tillverkarna av askan är skyldiga att utföra egenkontroll. Vid undersökningen 2007 förbjöds 12 askpartier som gödsel på grund av höga metall halter, dock inget på grund av höga kadmium halter. I Finland är gränsvärdet för Kadmium på åkermark 2,5 mg/kg torrsubstans. Proverna varierade från mindre än 0,2 mg/kg till 2,5 mg/kg.

Aska på villatomten

Lämpligheten av att använda aska från vedeldning hemma på villatomten kommer också ofta upp i frågespalterna.  En gammal regel är ju att aldrig blanda aska i jorden där du odlar potatis för då blir potatisen dålig. Man skall heller inte aska där man har rododendron, azaleor, blåbär och andra surjordsväxter. Träaskan är ju basisk och höjer jordens pH vilket dessa växter inte tycker om.  Förr i tiden spreds alltid askan ut över grusgångar och gräsmattor på vintern och det går förstås fortfarande bra, men man skall vara försiktig så man inte lägger på för mycket. Observera att askan inte innehåller kväve, så kväve måste man tillföra på annat sätt, dock inte samtidigt för då riskerar man att kvävet omvandlas till ammoniak och försvinner upp i luften utan nytta.

@novator.se /2016-03-07/Lennart Ljungblom